21. oktober 2019 | Maries ideer

20. februar 2019 | FORA | Vi kunne ikke have gjort det hver for sig

I 2017 strikkede to selvstændige erhvervsdrivende og et oplysningsforbund i fællesskab festivalen ”Fiberfryd” sammen. Festivalen byder på alt fra strik, hækling og broderi til yoga og fællessang. Men hvordan gik det til, at Fiberfryd blev et fælles projekt for to parter, som lige så godt kunne have været konkurrenter? Den historie fortalte Birgitte Sand Munk os på Fleksibel Workshopdag 2019.

”Strik og garn betød mere for mig, end jeg egentlig troede”

For tre år siden valgte Birgitte Sand Munk at forlade sit job og kaste sig ud i en tilværelse som selvstændig. Hun ville bruge 80% af sin tid på konsulentopgaver, og dedikere de resterende 20% til strik. ”Strik og garn betød mere for mig, end jeg egentlig troede,” fortalte Birgitte på workshopdagen. ”Min dag startede med mine masker, en kop kaffe og stilhed. Det var mit meditative rum inden jeg gik på arbejde. I min strikkeklub opdagede jeg, hvad der skete mellem os, når vi havde strikketøjet i hænderne. Pauserne var helt ok. Der var tid til eftertænksomhed.” Birgitte ville skabe gode rammer for det samvær, som opstår når man strikker sammen. Derfor valgte hun at stable Garncafé Madsine på benene – et sted hun beskriver som en blanding mellem en garnbutik, en café og en kursusvirksomhed.

Fra mulige konkurrenter til gode kammerater

Men der var allerede et andet tilbud om strikkekurser i byen hos foreningen FOKUS Folkeoplysning. Det kunne være blevet til en konkurrence om priser, kurser og tilmeldinger, men i stedet gik det i en helt anden retning. Kun to måneder efter Garncafé Madsine slog dørene op for første gang, ringede Hanne Tambo fra FOKUS Folkeoplysning til Birgitte, og spurgte om de ikke skulle lave en festival sammen. ”Mærkeligt hun ikke opfatter mig som en træls en, der hugger deres kunder,” tænkte Birgitte. Men hun tog imod den fremstrakte hånd, og det blev kimen til festivalen Fiberfryds opståen. Marianne Ochwat, ejer af Tille’s Værksted for håndarbejde, kom også med på holdet, og sammen gik Birgitte, Hanne og Marianne i gang med at planlægge den første Fiberfryd.

Fiberfryds (nødvendige) samarbejdspartnere

Festivalen har nu to år på bagen. I 2018 var der 150 glade deltagere. ”Det må have været dyrt,” tænker du måske. Der er ingen tvivl om, at det kræver hårdt arbejde, at stable sådan en festival på benene. ”Det kommer ikke af sig selv,” sagde Birgitte gentagende gange. Men det er faktisk ikke noget, som behøver være særligt dyrt. På workshopdagen viste Birgitte os en lang liste af opgaver ifm. festivalen, som blev løst gratis af festivalens samarbejdspartnere. De fik et reklamebureau, en designer, det lokale kulturråd, ti frivillige og en fotograf med på holdet som frivillige. De skaffede sponsorater, så alle deltagerne kunne få en gratis goodiebag med hjem. De fik gratis yogaundervisning af en håndfuld spirende aspiranter, og udbredte kendskabet til festivalen på Facebook og Instagram.

Det kan være rart med et stort budget, når man skal stable en ny aktivitet eller begivenhed på benene, men Fiberfryd er et levende eksempel på, at man også kan komme rigtig langt ved at mestre kunsten at danne partnerskaber.

”Vi kunne ikke have gjort det hver for sig”

Hverken FOKUS Folkeoplysning og Birgitte eller kunne have skabt festivalen Fiberfryd uden den andens hjælp. ”Vi har brug for hinanden og de kompetencer, vi hver især kan komme med,” understreger Birgitte. Men hvor kan jeres forening starte, for at stable gode samarbejder på benene med de rette partnere? Her er fem råd som er baseret på Birgittes erfaringer med partnerskaber:

Start med visionen
Hvilket projekt kunne I tænke jer at lave? Hvorfor vil I netop lave det? Vær helt skarpe på, hvad der driver jer. Så kan visionen lettere smitte jeres potentielle samarbejdspartnere.

Hvem mangler I på holdet?
Tag en snak om, hvilke kompetencer jeres forening allerede har, og hvilke I mangler, for at lykkes med projektet. Når det står klart, skal I overveje hvilke personer virksomheder eller organisationer, I gerne vil have med på holdet.

Frimodighed og samtale
Vær frimodig og tag kontakt til dem, I gerne vil samarbejde med. Inviter på en uformel snak og en kop kaffe. Vær helt tydelige på, hvad jeres idé er, hvorfor I gerne vil føre den ud i livet, og hvilken rolle jeres ønskede samarbejdspartner vil kunne udfylde i projektet.

Afstem forventninger og arbejdsfordeling – Når I får en partner ombord, er det enormt vigtigt at starte med at afstemme forventningerne til projektet. Lav klare aftaler om, hvem der skal gøre hvad. Juster ambitionerne for projektet, så de passer til de ressourcer, I tilsammen har at give af.

Skriv ned – Skriv alle jeres aftaler ned sort på hvidt. Så kan I løbende vende tilbage til dokumentet, hvis I bliver i tvivl eller uenige om, hvem der skulle gøre hvad og hvordan.

7. oktober 2019 | Aalborgnu.dk | KOM TIL STOR STRIKKEFESTIVAL

Er du glad for at strikke og hækle? Så er Fiberfryd måske noget for dig.

Det er en stor strikke- og garnfestival, hvor der hele dagen er forskellige workshops, man kan melde sig til på forhånd, musikalske indslag, højtlæsning, yoga samt fuld forplejning.

– Det er med stor glæde og fornøjelse, vi igen i år kan byde velkommen til knap 180 personer, som er mindst lige så strikke- og hækletossede, som vi er, siger Birgitte Sand Munk fra garncaféen Madsine i en pressemeddelelse.

Fiberfryd er opstået efter et møde mellem hende og Hanne Tambo fra Fokus Folkeoplysning, og fællesskabet omkring at strikke er noget, de begge vægter højt.

De to kreative og sociale kvinder har fået store navne ind og stå for forskellige workshops, og antallet af deltagere er steget år for år. Initiativtagerne er blevet bekræftet i, hvad de allerede vidste; at markedet for kreative sjæle er stort, og det samme er ønsket om at ville fællesskabet.

Er dine kreative tanker allerede begyndt at strejfe mod Aalborg, kan du læse mere på hjemmesiden, hvor du også kan melde dig til – samt melde dig til de forskellige workshops.

Fiberfryd finder sted for tredje gang. Det er lørdag 2. november klokken 9 til 17 hos Fokus Folkeoplysning på Strandvejen 19.

3. november 2018 | tv2nord.dk | 150 mødtes for at hækle og strikke

For andet år i træk arrangerede Fokus Folkeoplysning og Garncafé Madsine Fiberfryd Festival.

Fiberfryd Festival løb lørdag af stablen for blot anden gang nogensinde. Det er Fokus Folkeoplysning, der i samarbejde med Garncafé Madsine arrangerer festivalen.
Hele dagen stod derfor i garnets, strikkeriet og hækleriets tegn for de 150 kvinder, der deltog.
Her blev der arbejdet med alt fra at hækle bobler til at skyggestrikke. Derudover var der også yoga, oplæg om at genbruge plastflasker til garn og håndarbejdets psykologi på programmet.
– De har haft en fællesoplevelse. At det er ikke kun mig hjemme i sofaen, der brænder for det her. At man har fået lov til at få den der skaberglæde og kreativitet, men at man også har lært at processen er vigtigt. Vi ved godt i dag, at det er stort set billigere at gå ud og købe en trøje end at lave den selv, men den der proces, hvor man får lov til at sidde og fordybe sig selv med sine egne tanker, den håber jeg, at folk tager med sig, fortæller Gitte Sand Munk, der er indehaver af Garncafé Madsine.

1. november 2018 | aalborgnu.dk | MØD STRIKKEKENDISSER TIL FIBERFRYD

Kulturhus byder indenfor til workshop og 10 timer med strik, hækling og broderi
Slip kreativiteten løs, når der er Fiberfryd Håndværk og Designfestival på lørdag 3. november.

Garn og fibre i alle farver vil fylde og flyde, når kreative gæster indtager kulturhuset Fokus på Strandvejen til 10 intensive timer inden for strik, hækling og broderi – både for garvede og nybegyndere.

Det er andet år i træk, at FOKUS i samarbejde med Garncafé Madsine afholder Fiberfryd Festival, hvor der er i år er skruet op for antallet af workshops.

Og uanset hvilke man vælger, er der kyndig undervisning af gæstelærere som den unge nordjyske strikdesigner Lærke Bagger, Mie Fierring, Karen Klarbæk og andre markante navne i designverdenen.

For FOKUS og Madsine handler det om at modernisere fortællingen om de kreative hænder og skabe nye interessefællesskaber, hvor lysten til at dele sin viden og passion med andre er i højsædet.

Arrangementet kræver tilmelding, og gæsterne kan i forvejen melde sig til to ud af i alt 16 forskellige workshops inden for strik, hækling og broderi.

For eksempel Hæklede bobler, en teknik der pynter alt fra huer til toilettasker. Man kan også kaste sig ud i Finesser og detaljer – start og slut dit strik eller Kunsten at skyggestrikke.

19. oktober 2018 | Ulstrups-pusterum.dk

PÅ Strandvejen hvor både Fokus Folkeoplysning og Kaffefair holder til, holder Garncafe Madsine også til.

I disse rå, men hyggelige omgivelser er der masser af garn, tilbehør, opstrikkede modeller, opskrifthæfter, diverse uundværlige gnylting og plads til at sidde og nyde godt af et sted, hvor dørene er åbne for ligesindede, der holder af lidt selskab til strikkeriet i dagtimerne.

Jeg har manglet et sted som dette, et sted hvor jeg kan komme alene eller i selskab med en tante eller to.

Ser frem til næste tur derind.

1. oktober 2018 | aalborgnu.dk | Fibre og fællessang

Velkommen til dag fyldt med frydefuld inspiration i workshops og talks om strik, hækling og broderi. Fiberfryd er en koncentreret festivaldag, hvor der tilbydes 16 workshops indenfor strik, hækling og broderi, krydret med foredrag, tekstiludstilling samt fælles aktiviteter omkring yoga, fællessang og musik. Festivalen debuterede sidste år med stor succes, så arrangørerne fra Garncafe Madsine og FOKUS glæder sig til endnu en skøn dag i november, når festivalen afholdes for anden gang.

27. august 2018 | appetize.dk | Garncafe Madsine – Mellem masker og mennesker

I begyndelsen af august fik FOKUS Folkeoplysnings kulturhus på Strandvejen en ny beboer, Garncafe Madsine, der inviterer indenfor i en hyggelig boble af ro og fællesskab for alle strikkeinteresserede

Godt gemt bag byggecontainere kan man ane FOKUShusets nyeste beboer, Garncafe Madsine. For det blotte øje ligner det måske en helt almindelig garnbutik, men man skal ikke bruge mange minutter indenfor, før man finder ud af, at den er meget mere end det.

Madsine flyttede ind i de nye lokaler d. 1. august 2018, hvor vi tog en snak med ejeren Birgitte Sand Munk, lige inden dørene blev slået op, og der blev inviteret indenfor til åbningsreception.

Allerede inden de første besøgende er trådt ind, emmer garncaféen af hygge og skaberglæde. Blandt hylder spækket med farverigt og lækkert garn af alle typer, er der små stationer med borde og stole, som indbyder til at sætte sig ned og nyde den velindrettede butik. Det er ikke svært at forestille sig, hvordan den venlige oase i vestbyen snart vil fyldes af fælleskab og kreativ sparring.

FoKUS bankede på
Mange kender måske butikken fra placeringen på Østre Allé, hvor den har ligget siden opstarten i 2016;

– Jeg kom i gang d. 1/9-2016. Jeg havde sagt mit job op ved årsskiftet, fordi jeg ville ud og lave konsulentydelser indenfor kommunikation. Jeg kom fra IT-branchen, hvor jeg havde været i 10 år som kommunikationsrådgiver, men så var der jo lidt med noget garn, som jeg også gerne ville. Jeg gik caminoen med min mand i foråret 2016, og dér slog det mig, at man nok burde gøre noget mere ved det der strik og garn, for det var det, der virkelig bragte mig glæde, fortæller Birgitte.

Da først beslutningen om en garnforretning var taget, tog det ikke lang tid før butikken var oppe at stå.

– Da jeg havde været der i kort tid, kom Hanne og bankede på (Tambo, programansvarlig i FOKUS red.). Vi kendte ikke hinanden, men hun spurgte, om jeg kunne tænke mig at være med til at lave en strikkefestival. Det syntes jeg var en spændende idé. Jeg sagde i idéfasen, at vi skulle passe på ikke kun at fokusere på strik, fordi det er strik, vi er glade for lige nu. Det kan jo også være, at vi vil lave hækling, arbejde med andre fibre eller noget tredje om lidt. Det blev til Fiberfryd, hvor vi tog broderi og hækling med ind – det gør vi også i år, når festivalen bliver afholdt igen til november, fortæller Birgitte.

Mange kender måske butikken fra placeringen på Østre Allé, hvor den har ligget siden opstarten i 2016;

– Jeg kom i gang d. 1/9-2016. Jeg havde sagt mit job op ved årsskiftet, fordi jeg ville ud og lave konsulentydelser indenfor kommunikation. Jeg kom fra IT-branchen, hvor jeg havde været i 10 år som kommunikationsrådgiver, men så var der jo lidt med noget garn, som jeg også gerne ville. Jeg gik caminoen med min mand i foråret 2016, og dér slog det mig, at man nok burde gøre noget mere ved det der strik og garn, for det var det, der virkelig bragte mig glæde, fortæller Birgitte.

Da først beslutningen om en garnforretning var taget, tog det ikke lang tid før butikken var oppe at stå.

– Da jeg havde været der i kort tid, kom Hanne og bankede på (Tambo, programansvarlig i FOKUS red.).

Vi kendte ikke hinanden, men hun spurgte, om jeg kunne tænke mig at være med til at lave en strikkefestival. Det syntes jeg var en spændende idé. Jeg sagde i idéfasen, at vi skulle passe på ikke kun at fokusere på strik, fordi det er strik, vi er glade for lige nu. Det kan jo også være, at vi vil lave hækling, arbejde med andre fibre eller noget tredje om lidt. Det blev til Fiberfryd, hvor vi tog broderi og hækling med ind – det gør vi også i år, når festivalen bliver afholdt igen til november, fortæller Birgitte.

– Jeg har været til mange møder i dette fantastiske hus og været forelsket i det fra første besøg. Jeg skulle finde nye lokaler i år, og så stødte jeg heldigvis på Bjørn (Salling, der er direktør for FOKUS Folkeoplysning red.) på en dag, hvor han også var klar til at få et nyt erhvervslejemål ind, fortæller Birgitte med et smil.

Der er allerede en god synergi mellem Madsine og FOKUS, og den bliver kun bedre af, at de er kommet under samme tag. Forberedelserne til årets Fiberfryd Festival, der er et samarbejde mellem aftenskolen og garncafeen, er allerede i fuld gang. Birgitte har derudover mange strikkeevents med i kalenderen i FOKUS’ efterårskatalog.

Et af de mange arrangementer er Strik & Tapas, der er en hyggelig aften med god mad fra KaffeFair, der også ligger i FOKUShuset. Undervejs er der masser af inspiration med et show om nye strikketendenser. I august stod Madsine og FOKUS bag et arrangement med nattestrik under åben himmel på Kulturfærgen Om:form og et foredrag med strikdesigner Lærke Bagger. Hun er kendt for sit perlebesatte strik, og hendes brand har tiltrukket mange følgere i ind – og udland, blandt andre Miley Cyrus og X-factor dommer Mette Lindberg.

Birgitte er fast besluttet på, at Garncafe Madsine skal være mere end bare en garnforretning.

– Der skal være plads til en anden type aktiviteter og fælleskaber. Jeg er meget optaget af stress, og hvordan vi kan få nogle redskaber der hjælper. Der er ingen tvivl om, at strik er én af metoderne, siger Birgitte. Hun har ikke selv været stressramt, men havde stor glæde af at bruge strik som pusterum i en IT-branche, hvor det til tider gik rigtig stærkt. Birgitte oplever, at folk i caféen opsøger det naturlige fælleskab, der opstår om en fælles syssel.

– Der sker noget, når vi sidder med vores håndarbejde. Vi tør gå til hinanden, og vi behøver ikke at fortælle om, hvem vi er, og hvad vi laver, for vi snakker bare om det, vi har i hænderne. Den gode stemning når alle, uanset hvem man er, og hvor man er i sit liv. Så folk er enormt søgende, når de kommer ind. Jeg står simpelthen næsten med tårer i øjnene, når jeg ser den åbenhed og hjælpsomhed, folk har for hinanden, fortæller hun rørt.

I FOKUS er de glade for de arrangementer, som de nu har mulighed for at lave, fordi Madsine er kommet ind under samme tag.

– Vi synes, det er spændende, når aftenskolen får ny form gennem samarbejde med det private erhvervsliv. Det udfolder helt andre muligheder for vores kursister: Birgitte har et kæmpestort netværk både til strikkeinteresserede og til kendte strikkestjerner. Det kaster en glans af seriøsitet over projektet, og sammen når vi mennesker dér, hvor de brænder for noget. På den måde kan vi sikre, at vi hele tiden tilbyder forskellige fællesskabsformer og læring, der passer til tidens behov og særinteresser, fortæller Hanne fra FOKUS.

Birgitte er også glad for sin nye udlejer;

– FOKUS er jo enormt visionære indenfor folkeoplysning. De er ikke bange for at prøve nye ting af..

Madsine Garncafe er, som navnet antyder, både en café og en garnbutik;

– Det er både en total klassisk garnbutik, en simpel café, en webbutik og en kursusplatform. Mange kommer målrettet for bare at købe strikkepinde og garn, nogle kommer for at deltage i et kursus, mens andre kommer fast tirsdag aften og slår sig ned med deres strikketøj for at mødes med deres strikkevenner. Så det er en kobling, og jeg stiller ikke krav om, at folk skal have købt deres garn for at sidde hernede, men de skal dog til gengæld købe deres kaffe her, fortæller Birgitte med et grin. Navnet på caféen kommer fra familien;

– Madsine er navnet på min mands farmor. Da vi gik caminoen i 2016 havde vi en hel dag, hvor vi snakkede om navne til min butik, men vi fandt ikke det rigtige. Nogle dage senere snakkede min mand om sin farmor, Madsine, hvor jeg tænkte; ”Dér var den!”

Inspirationen til at blande en café med en garnbutik kom senere;

– ’Garncafe’ kom, da vi var på studietur i Hamborg for at se, hvordan de gjorde det andre steder. Der var der en café lige ved siden af en garnbutik, og der opstod idéen om at mikse de to.

– Jeg er meget optaget af den proces, der er med strik. At vi sætter noget i gang, som vi også får lov til at afslutte, for det tror jeg ikke, vi får lov til så ofte i vores arbejdsliv.

Birgitte er blandt andet uddannet fra Skals som håndarbejdslærer i 1992, hvor filosofien dengang lød på ’Kæft, trit og opsprætning’, som hun kalder det med et smil på læben. Hvis der var fejl, så pillede man det hele op igen og startede forfra.

– Der var det glæden ved det perfekte. Slutresultatet var vigtigere end processen, fortæller Birgitte, som personligt sætter langt større pris på processen.

– Jeg har fuld respekt for dem, der går ind i detaljen. Jeg kan også godt lide et smukt slutresultat, men jeg er meget mere optaget af, hvad processen giver af livsnydelse. Vi strikker ikke af nød mere. Det er jo dyrere at strikke, end det er bare at købe trøjen, så det skal være noget andet, der motiverer os, afslutter Birgitte.

17. august 2018 | Lærke strikker trøjer med 25.000 perler til kendte kunstnere

Nordjyske Lærke Bagger hitter som designer og strikker til stjerner som Miley Cyrus og X-Factor-dommer Mette Lindberg. Den internationale succes er ikke steget hende til hovedet, hun elsker at være hjemme i Aalborg.

15. sep. 2017 | Foto af Johny Kristensen | Aalborg